روش های رفع نشتی لوله آب توکار و روکار
در این مطلب به بررسی روش های رفع نشتی لوله آب توکار و روکار میپردازیم. در صورت درخواست خدمات لوله کشی و تاسیساتی در سراسر تهران به صورت 24 ساعته با ما تماس بگیرید.
نشتی لوله های آب اعم از توکار و روکار هر ساله خسارت قابل توجهی به ساکنین ساختمان وارد میکند. برخی از نشتی های لوله کشی مشخص بوده و با بروز در طبقات زیرین و بعضا با سرایت به کف ساختمان خود را نشان داده و بعضی از آنها تا زمانی که کسی به مبلغ افزایش مصرف در قبض آب نکند متوجه آن نمیشود.
برای انتخاب روش های رفع نشتی لوله آب توکار و روکار ابتدا بایستی نشتی را مشخص نمود. البته ممکن است در بعضی از ساختمان ها نشتی وجود نداشته باشد و فقط بالا رفتن مبلغ موجب مشکوک شدن به ترکیدگی لوله اب شود که ابتدا بایستی بررسی کرد که آیا نشتی وجود دارد و یا مصرف ناگهانی به دلیل باز ماندن شیر آب یا مشکل خاصی زیاد شده است.
برای مطمین شدن از وجود نشتی یا عدم وجود نشتی بهتر است کلیه شیرآلات واحدهای مصرف کننده بسته شده و سپس با نگاه انداختن به کنتور دقت کنیم که آیا کنتور در حال گردش است یا خیر ؟
به غیر از شیرآلات مخلوط که بایستی بسته باشند. شیرهای پرکن توالت فرنگی , شیر پرکن منبع انبساط پشت بام , شیر کولر و شیرهایی که نشتی آنها جایی بروز نمیکند بایستی بررسی شوند.
بعد از مطمین شدن از وجود نشتی بایستی به کمک یک تشخیص کار تجربی یا متخصص نشت یابی با دستگاه محل و علت نشتی را معین کنیم.
تخصص و تجربه دو فاکتوری هستند که باعث میشوند یک تشخیص کار مطمین شود که نشتی از کجا بوده و از آنجایی که نشتی های پنهان اغلب از لوله کشی توکار هستند بایستی با کندن اطراف مکانی که مشکوک به ترکیدگی لوله هستند از سوراخ شدن و ترک خوردن لوله مطمین شد.
بعد از پیدا کردن محل نشتی با استفاده از روش های رفع نشتی لوله آب توکار و روکار اقدام به رفع نشتی میکنیم.
روش های رفع نشتی لوله آب توکار و روکار ساختمان
بسته به نوع لوله و شرایط محل و انتخاب کارفرما میتوان روش های مختلفی را برای رفع نشتی لوله آب انتخاب کرد. که تقریبا به شرح زیر هستند.
1-تعویض کل لوله کشی ساختمان یا آپارتمان که روشی گران قیمت , زمان بر بوده که در صورت خرابی و نشتی از نقاط مختلف لوله کشی از این روش استفاده میشود. این روش پایداری بیشتری نسبت به شیوه های دیگر دارد. در حال حاضر در صورت نشتی از لوله های فلزی گالوانیزه برای آب و یا سیاه برای شوفاژ با استفاده از لوله های تک لایه پلیمری یا پنج لایه از این روش استفاده میشود.
2-تعویض مقطعی لوله در حد یک یا چند اتصال یا تا چند متر لوله معیوب که روش کم هزینه تری بوده و طول عمر نسبتا خوبی نیز دارد. این روش میتواند هم برای لوله های آب و هم برای لوله های پکیج و شوفاژ استفاده شود. سوراخ شدن لوله با مته از مواردی است که زیاد اتفاق میفتد.
3- تعمیر لوله های فلزی با استفاده از حدیده کردن لوله گالوانیزه و فولادی
4- تعویض لوله های سیاه فولادی لوله کشی شوفاژ با استفاده از جوشکاری برق
5- تعویض لوله های آب و شوفاژ فلزی با استفاده از مهره ماسوره طلایی در مواردی که جوشکاری یا حدیده کردن امکان پذیر نبوده و قابل دسترسی به این تجهیزات وجود ندارد.
6- استفاده از کمربند لوله پلی اتیلن برای انشعاب گیری یا ترمیم لوله های فلزی و حتی پلاستیکی در لوله کشی آب سرد و گرم و شوفاژ.
7- پیچیدن تیوب لاستیک به دور محل نشت و محکم کردن آن با استفاده از بست شلنگی هم سایز با لوله کشی.
8- رفع نشتی لوله با استفاده از چسب آکواریوم که البته کمی ریسک داشته و نیاز به تجربه بالایی دارد.
9- استفاده از چسب و خمیرهای مخصوص که به دلیل ناشناخته بودن و غیرقابل اطمینان بودن کمتر استفاده میشود.
موارد فوق لیستی از روش های رفع نشتی لوله آب توکار و روکار هستند که به ترتیب از بالا به پایین مطمین ترین شیوهای تعمیر و ترمیم لوله کشی محسوب میشوند. به نظر میرسد به کار بردن هریک از روش های فوق نیاز به تجربه و مهارت داشته و برخی از روش های تجربی و غیر استاندارد دیگر هم وجود دارند که نمیتوان به آنها تکیه کرد.
رفع نشتی لوله آب فلزی
رفع نشتی لوله آب فلزی میتواند با تعویض کل لوله کشی یا قسمتی از ان انجام شود. در صورت عوض کردن کل لوله کشی لوله کشی روکار یا توکار دو روش با هزینه های مختلف بوده که در مقاله مربوطه به تفضیل به آن پرداخته ایم. اما در مورد تعمیر مقطعی و ترمیم لوله کشی فلزی بایستی گفت بهترین روش تعویض لوله و اتصالات معیوب بوده که هم هزینه کاهش پیدا کند و هم اینکه تخریب و کنده کاری به حداقل ممکن برسد.
عوض کردن لوله از دنده های موجود یا برش دادن لوله معیوب و ایجاد دنده با استفاده از حدیده دستی یا مهره ماسوره طلایی از روش های مرسوم رفع نشتی لوله آب فلزی هستند. در مواردی که نمیتوان سردنده نزدیک به محل نشتی را پیدا نمود بایستی از مهره ماسوره پارس یا مهره ماسوره طلایی استفاده کرد.
به کار گیری مهره ماسوره طلایی کار سختی نیست اما تجربه زیادی میطلبد. سایز مهره ماسوره طلایی تولید شده در بازار تا سایز 2 اینچ یا 6 است و از سایر 1/2 تولید میشود.
رفع نشتی لوله آب پلاستیکی
رفع نشتی لوله آب پلاستیکی اگر از محل جوش بین لوله ها و اتصالات پلیمری باشد فقط با قیچی کردن و تعویض لوله و اتصالات قابل انجام است. استفاده از میخ , چسب تواما با هم شاید بتواند به صورت موقت یک روش رفع نشتی لوله آب و شوفاژ توکار و روکار باشد اما بایستی در اسرع وقت به فکر تعویض قطعات معیوب باشد. در صورت سوراخ شدن لوله های پلاستیکی با مته در دیوار بایستی دور محل آسیب دیده کنده شده و با استفاده از اتو و اتصالاتی نظیر مهره ماسوره دوسرجوش و بوشن پلاستیکی رفع نشتی لوله را انجام داد.
رفع نشتی لوله پنج لایه
رفع نشتی لوله پنج لایه بستگی به محل نشتی دارد. اگر محل نشتی از سر پرس اتصالات باشد شاید بتوان با پرس مجدد اقدام به آب بندی و رفع نشتی لوله نمود. در غیر این صورت بایستی اتصال مربوطه قیچی شده و مجددا نصب شود. استفاده از اتصالات کوپلی در این موارد کاربردی تر و راحت تر است. در صورت سوراخ شدن لوله پنج لایه میتوان بااستفاده از بوشن کوپلی بدون استفاده از دستگاه پرس و فقط با یک پیچ گوشتی این کار را انجام داد.
رفع نشتی لوله آب توکار بدون تخریب
رفع نشتی لوله آب توکار بدون تخریب امکان پذیر نیست. یعنی برای تعمیر و ترمیم لوله کشی حتما بایستی محل معیوب تعویض شده و این کار جز با کنده کاری و خلوت کردن اطراف لوله امکان پذیر نیست. استفاده از چسب و موادی که برخی در تخیلات خود فکر میکنند وجود نداشته و به هیچ عنوان عملیاتی نیست.
در صورت پیشنهاد و ابتکاری که شما برای روش های رفع نشتی لوله آب توکار و روکار دارید, لطفا نظرات خود را در بخش نظرات بیاورید.